Keresés

Facebook és RSS

Az időhoz való viszonyunk kulcsfontosságú

Philip Zimbardo elmeséli, hogy egy pszichológiai kísérletben 4 éves gyerekeknél vizsgálták az időhöz való hozzáállásukat. Adtak nekik egy mályvacukrot, és azt mondták, hogy megehetik most is, viszont, ha várnak, amíg a kísérletvezető visszajön (pár perc), akkor kapnak mégegyet. Úgy alakult, hogy kétharmada a gyermekeknek nem tudott ellenállni a kísértésnek. Ők nem bírták kivárni. A többiek természetesen kivárták. Ők ellenálltak a kísértésnek. Ők a most helyett a későbbet választották. 14 évvel később visszatértek, hogy felmérték, hogy mi a különbség a gyerekek között. Hatalmas volt a különbség azok között akik ellenálltak illetve akik engedtek a kísértésnek, több szempontból is...

Egyik legfontosabb gondolat az előadásából:

Időszemléletből hat fajtáról beszélhetünk. Kétféleképp lehetnek jelen-orientáltak. Kétféleképp múlt-orientáltak, kétféleképp jövő-orientáltak. Összpontosíthatnak a múlt-negatívra, vagy a múlt-pozitívra. Lehet jelen-hedonista, azaz önök az élet örömeire összpontosítanak, vagy jelen-fatalista. Nincs jelentősége. Az életük irányítás alatt áll. Lehetnek jövő orientáltak; kitűzött célokkal. Vagy lehet jövőjük független a jelen tapasztalaitól: azaz, az élet a halál után kezdődik. Az idő-perskektíva zökkenőmentes váltásához való mentális rugalmasság fejlesztése a helyzettől függ, ez amit meg kell tanulni, hogyan csinálják.

Tehát, röviden, mi az ideális idő-szemlélet? Magas múlt-pozitívon. Mérsékelt magas a jövőre nézve. Illetve mérsékelten jelen-hedonista. És mindig alacsony múlt-negatívon és jelen-fatalistán. Tehát az ideális világi keverék a múltból eredő a múlt-pozitív adja a gyökerüket. Kapcsolat a családdal, identitással, önmagukkal. A jövőtől szárnyakat kapnak, hogy szárnyaljanak az új célok, új kihívások felé. Amit a jelen-hedonizmustól kapnak, az az energia, hogy felfedezzék önmagukat, helyeket, embereket, érzékiséget.

Bármely túlzásba vitt idő-perspektíva káros, mintsem hasznos. Mit áldoz a jövő a sikerért? Feláldozza a családdal töltött időt. A barátokkal töltött időt. A szórakozással töltött időt. Feláldozzák a személyes kielégülést. Feláldoznak hobbikat. Feláldozzák az alvással töltött időt. Tehát hatással van az egészségre. A munkának élnek, a teljesítménynek és irányításnak.

Egy másik érdekes cikk vele: Egész Magyarországot megváltoztatjuk

1433 megtekintés
Haf - 2014.06.23. 09:20
Irt egy könyvet is róla "Időparadoxon" címmel. Rákerült a listámra :)
Ha szeretnél hozzászólni, jelentkezz be!