Keresés

Facebook és RSS

Az optimizmussal kapcsolatos új kutatási eredmények

Tudtad, hogy az emberek többségére számos területen túlzottan jellemző az optimizmus önmagukkal kapcsolatban? Pl. alábecslik annak az esélyét, hogy el fognak válni, hogy rákosak lesznek, ... és túlyomó többségük a saját vezetési képességét, kedvességét az átlag fölé becsüli, sőt a felső 25%-ba, ami persze statisztikailag lehetetlen. Mi ennek az oka, előnye, hátránya, illetve mi lenne a kívánatos viszonyulás a mai kutatási eredmények alapján?

Néhány gondolat a videóból:

  • Az optimizmus megváltoztatja a szubjektív valóságot. Az, hogy mit várunk a világtól, befolyásolja, hogy hogyan látjuk. De megváltoztatja az objektív valóságot is. Úgy működik, mint az önbeteljesítő jóslat. És ez a harmadik ok, hogy várakozásaink mérséklése miért nem tesz minket boldoggá. Ellenőrzött kísérletek kimutatták, hogy az optimizmus nem csak kapcsolatban van a sikerrel, hanem maga is sikerhez vezet. Az optimizmus sikerhez vezet a tudományban, a sportban és a politikában egyaránt. És talán a legmeglepőbb előnye az optimizmusnak az egészség. Ha derűsen látjuk a jövőt, a stressz és az idegesség csökken.
  • Egy kaliforniai tűzoltó mondta: A tűzoltóságnál a végzetes esetek kivizsgálásakor gyakran szerepel, hogy "Nem gondoltuk volna, hogy ezt teszi a tűz," még akkor is, ha az összes elérhető információ megvolt ahhoz, hogy biztos döntést hozzunk.
  • Amit tényleg szeretnénk elérni, hogy megvédjük magunkat az optimizmus veszélyeitől. de ugyanakkor megmaradjunk bizakodónak, élvezve az optimizmus gyümölcseit. És azt hiszem, van rá mód, hogy ezt tegyük. A kulcs itt valóban a tudás. Nem születtünk azzal a képességgel, hogy értsük előítéleteinket. Ezeket tudományos vizsgálatokkal kell felmérni. De jó hír, hogy az, hogy kezelni tudjuk az elfogult optimizmusunkat, nem zúzza szét az illúziókat. Olyan ez, mint az optikai csalódás, ami attól, hogy megérti az ember, még nem tűnik el. És ez jó dolog, mert azt jelenti, hogy képeseknek kéne lennünk megtalálni az egyensúlyt és kialakítani szabályokat arra, hogy megvédjük magunkat az túlzott optimizmustól, de ugyanakkor reményekkel teli maradjunk.

A következő kép jól illusztrálja a túlzott optimista, pesszimista, illetve a jó értelemben optimista viszonyulás eredményét:

 

1324 megtekintés
Ha szeretnél hozzászólni, jelentkezz be!