Keresés

Facebook és RSS

Hogyan válaszoljunk eredményesebben a csimpánzoknál?

Számos tényalapú kérdésre az USA, de különösen az Európai emberek lényegesen rosszabbul válaszolnak, mint a csimpánzok (azaz mint a véletlenszerű). És igaz ez a média munkatársaira is. Mi ennek az oka? Mik azok a fő szabályok, amelyek segítenek "tény alapúbban" dönteni?

Néhány pont a legtipikusabb, általános közvélemény által elfogadott (és média által erősített) előfeltételezés, amely a hibás válaszok többségét okozza:

  1. Minden egyre rosszabb lesz. Ez nem igaz. Sokkal nagyobb sikert érhet el a válaszoknál az ember, ha valamit nem tud biztosan, inkább az ellenkezőjét feltételezi: minden egyre fejlődik.
  2. A fejlődéshez alapvetően sok pénz kell. Azaz országoknak és az embereknek nagyon gazdagnak kell lenniük ahhoz, hogy társadalmuk fejlődjön, például a lányok többsége járhasson iskolába, vagy hatékonyan védekezzenek a katasztrófák ellen. Itt is jobb előfeltételezés az (ha nem tudjuk pontosan), hogy "a többségnek már megvan" ez a tudás/képesség/fejlettség.
  3. "A cápák nagyon veszélyesek". Azaz: ha valaki fél valamitől, annak veszélyességét, negatív hatását rendkívüli módon fel tudja nagyítani. Ha az ember tudja magáról, hogy ő fél valamitől, akkor ennek hatását csökkentheti.
974 megtekintés
Ha szeretnél hozzászólni, jelentkezz be!