Keresés

Facebook és RSS

José Mujica, Uruguay elnöke a mértékletességről, civilizációnk szükségletéről, az emberi természetről és fejlődésről

Néhány gondolat belőle:

  • 10 évig voltam börtönben, ez hagyott időt gondolkodni. A következőre jöttem rá: dönthetsz úgy, hogy kevéssel is beéred, szabadon, távol a fényűzéstől, mert itt van benned a boldogságod, máskülönben sehová sem jutsz el. Nem a szegénységet dicsőítem, hanem a mértékletességet... nem azt tanácsolom, hogy menjünk vissza barlangokba lakni, vagy szalmabódékba, hanem hogy állítsuk meg az erőforrások elpazarlását.... a probléma nem az erőforrások hiánya, hanem a kormányzás válsága. A kormányok azzal foglalatoskodnak, hogy megnyerjék a következő választást.... a hatalomért harcolunk, és elfelejtjük az emberek és a világ gondjait. Ez nem ökológiai válság, hanem politikai.
  • Elérkeztünk a civilizációnk azon fejezetéhez, ahol a bolygót átfogó megegyezésre van szükségünk. Ám elvakít minket a nemzeti sovinizmus, és a domináció szomjúhozása, különösen a legerősebb országokat. Épp nekik kellene példát mutatniuk! Szégyenteljes, hogy 25 éve a kiotói megállapodás óta még ma is habozunk betartani a benne foglaltakat.
  • Az emberi természet olyan, hogy végül a szenvedéseinkből sokkal könnyebben tanulunk, mint a gondtalan életből.... azt szeretném, hogy az emberek megértsék: mindig újra össze tudod szedni magadat, mindig megéri akár a nulláról is fölállni... ez a legnagyobb lecke az életben... nem vagy legyőzve, amíg fel tudsz kelni harcolni. Álmaid feladásával feladod a harcot is. Harcolni, álmodni, a padlón lenni, szembeszállni a valósággal, ezek azok, amik jelentést adnak a létezésnek.
  • Nem élheted az életed, amíg haragot táplálsz... ha azzal töltöm az életem, hogy a sebeimet nyalogatom, akkor nem haladok előre. Emlékezned kell a múltra, különben arra ítéltetsz, hogy megismétled azt. Az ember az egyetlen olyan "állat", aki megcsonkolja lábujjait 20-szor egymás után ugyanazon probléma miatt. Minden generáció tanul a tapasztalataiból, de a többiekéből nem.
684 megtekintés
Ha szeretnél hozzászólni, jelentkezz be!